Bloggnorge.com // Kristines Feng Shui
Start blogg

Bare enda et Bloggnorge – Gratis blogg-nettsted

Design og belysning

torsdag 17. desember , 2015 kl. 13:14 i Lamper. 0 kommentarer »

Det moderne kjøkken setter nye krav til valget av belysning. Her er noen av de viktigste tingene du skal tenke på samlet.

 

Når det kommer til belysning i kjøkken er det noen ulike belysningsmodeller man skal ta høyde for, som er mer eller mindre bestemt av kjøkkenets utforming, interiør og herunder både design og funksjonalitet. Kjøkkenets rolle har endret seg drastisk de siste femti årene, og hvordan man bruker belysning i kjøkken har endret seg parallellt med dette. Det vi skal gjennomgå nå er et forslag til en belysningsmodell til det moderne kjøkken, der kjøkkenet er et rom som ikke blir gjemt bort, men er et felles rom der man samles om å lage mat, snakke og spise. Dette er noen ulike behov som ikke før fantes i et og samme rom i det klassiske kjøkkenet, så det moderne kjøkkenet krever en mer gjennomtenkt modell for belysning for å kunne leve opp til alle de forskjellige bruksområdene som følger med det moderne kjøkken. Belysning i kjøkken er avhengig av om det er overskap eller ikke, og i det åpne kjøkken vi skal gjennomgå her, er en åpen løsning uten overskap.

Når du skal tenke på belysning i kjøkken er det noen grunnleggende ting du skal tenke på. Innfallet av naturlig lys er et godt sted å begynne, og hvilke behov de ulike delene av kjøkkenet har er en annen god ting å tenke over når man vil gjøre om eller pusse opp kjøkkenet. Plasseringen av selve belysningen er det lurt å ha tenkt godt igjennom på forhånd sånn at man slipper å gjøre unødige endringer i ettertid, men hva som i det store og det hele er god belysning i kjøkken er veldig individuelt. En fin mulighet for å skreddersy belysningen sånn at man individuelt kan få det man synes er god belysning i kjøkken kan man velge en variant med dimmer, sånn at man har større mulighet til å variere både etter arbeidsoppgave og fokus i kjøkkenet. Hvis man har spisebord eller hyggesone i kjøkkenet kan det være lurt å se på muligheten for å dimme arbeidssonen og hyggesonen hver for seg.

Ved bruk av dimmer kan man få en belysning i kjøkken som både passer når man skal ha skarp belysning til arbeid og matlagning, og som kan endres helt og gjøres om til hyggelig belysning når man skal servere den middagen man har brukt tid på å lage. God belysning i kjøkken lever opp til begge disse ulike problemstillingene og behovene, og understreker bruken av kjøkkenet som et mer allsidig rom som ikke lenger behøver å lukkes inne bak en stengt dør, mens middagen blir servert i spisestuen.

Uavhengig av hvilket type kjøkken og belysning i kjøkken man har, skal arbeidslyset være sånn at man kan arbeide bra med det man skal. Hvilken type belysning i kjøkken man velger er også uavhengig fra hvilken fargetemperatur på lyset man foretrekker. Man kan velge belysning i kjøkken som grenser over mot både hvitt og gult lys, og den fargetemperaturen man ender opp med å velge handler i bunn og grunn aller mest om smak og behag. Det har vært en tendens innenfor belysning i kjøkken som har tatt oss fra den mer tradisjonelle varme fargetemperaturen som er dominert av gult lys, til en mer kjølig fargetemperatur der det hvite lyset vinner frem som favoritten som belysning i kjøkken. Noe av grunnen til dette kan være at det hvite, kalde lyset kan oppleves som mer stilrent og skarpt, noe som står i stil med de trendene vi ser innenfor interiør der skarpe, rene linjer skjærer igjennom som klare vinnere.

Belysning i kjøkken er en viktig del av det helhetsinntrykket vi vil gi av interiøret, og bruken av forskjellige typer lys vil gi ulike utfall. Vi velger en annen belysning i kjøkken nå enn vi gjorde tilbake da kjøkkenet var et rent arbeidsrom og det ikke var særlig mye fokus på belysning som annet enn nettopp det: belysning. I dag er belysning mye mer enn belysning, og spiller en mye mer avgjørende rolle i den visuelle finishen, i tillegg til at det er funksjonell, praktisk belysning. Belysningen har i dag mange ansvarsområder, og skal både være belysning, men samtidig stemningsgivende, fleksibel og stilren som en del av interiøret. Det moderne kjøkken setter scenen for en ny måte å bruke belysning på.
(Kun synlig for administrator) *

Driftes av Bloggnorge.com - Gratis Blogg | PRO ISP - Blogg på webhotell og eget domenet | Genc Media - Webdesign og hjemmeside
Bloggen "Kristines Feng Shui" er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse. Forfatter er selv ansvarlig for innhold. Tekniske spørmål rettes til post[att]bloggnorge[dått]com.
css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.